یکی از اصلیترین لوازم مورد نیاز برای انجام امور جوشکاری، الکترودها هستند. بدون استفاده از الکترودها، جوشکاری غیرممکن خواهد بود و شما نمیتوانید امور صنعتی و تاسیساتی را بدون استفاده از انواع الکترود، انجام دهید. الکترودها انواع مختلفی دارند و به روشهای متعددی میتوان از آنها استفاده کرد. اگر برای دانستن انواع الکترودها کنجکاو هستید یا قصد دارید تا اطلاعات بیشتری درباره یک نوع مخصوص از الکترودها به دست آورید، این مقاله مناسب شما بوده و بهتر است که آن را تا انتها مطالعه کنید.
انواع الکترود
الکترودها از منظر کارایی، جنس، نوع ساخت و برخی فاکتورهای دیگر به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. برخی از الکترودها برای به کار افتادن، نیازمند تجهیزات چاه ارت هستند و شما باید شرایط مناسب را برای استفاده از این الکترودها، برای خود مهیا کنید. اگر قصد طبقهبندی انواع الکترود را بر اساس تجهیزات و نیاز آنها به چاه ارت داشته باشیم، میتوانیم الکترودها را به دو بخش مختلف تقسیم کنیم؛ الکترودهای میلهای و الکترودهای صفحه مسی؛ در ادامه به بررسی هر کدام از انواع الکترودها پرداخته و گزینه مناسب خود را از میان آنها، انتخاب میکنیم.
الکترود میلهای
الکترودهای میلهای، به صورت میلهای بلند و نوک تیز ساخته میشوند که استفاده از آنها به دو شکل مختلف انجام میگیرد. برخی از الکترودهای میلهای برای کارکرد خود نیاز به چاه ارت خواهند داشت که به آنها الکترود میلهای نوع دوم میگوییم.
🔶 الکترود میلهای نوع اول
این الکترودها به شکل میلههای تیز و بلند فولادی ساخته میشوند. بدنه این میلهها معمولاً به صورت گالوانیزه ساخته میشود تا از ورود هرگونه آسیب به این میله بعد از حضور در خاک، جلوگیری کند. روش استفاده از این میلهها بدین شکل است که شما میتوانید میلهها را بدون نیاز به چاه ارت در زمین قرار داده و از خواص آن استفاده نمایید. استفاده از الکترودهای میلهای نوع اول به دلیلعدم نیاز به چاه ارت، بسیار ساده و آسان بوده و بسیاری از افراد این روش را به دلیل سهولت اجرای آن انتخاب مینمایند. جنس این میله ارت به گونهای است که کوبیدن آنها در زمین امری ممکن باشد و ضربههای چکش، نتواند باعث شکستن یا خم شدن این میلهها شود. طول میلههای الکترود عموماً بین یک و نیم الی سه متر خواهد بود. این نکته را در نظر داشته باشید که میلههای بلندتر ممکن است با ضربات چکش، آسانتر از باقی میلهها خم شده یا شکسته شوند.
🔶 الکترود میلهای نوع دوم
نوع دوم الکترودهای میلهای برای احداث نیاز به چاه ارت خواهند داشت. شکل و ساختار این میلهها به گونهای است که شما بتوانید از آنها در چاههای مختلف استفاده کرده و بدون مشکل، آنها را در عمق زمین قرار دهید. اگر قصد دارید تا از این الکترودها در چاههای کم عمق و دستساز استفاده کنید، بهتر است تا از میلههای محکمتر و قویتری استفاده کنید. عموماً انواع الکترود نوع دوم، نیازی به استحکام و استقامت نوع اول نخواهند داشت؛ این مسئله بدین دلیل است که شما میتوانید با قرار دادن این الکترود در عمق چاه و احاطه کردن آن با الکترولیت، نیاز خود را به یک میله قوی، برطرف سازید.
الکترود صفحه مسی
الکترود صفحه مسی، به صورت سطحی مربعی شکل از مس خواهد بود که شما میتوانید با قرار دادن آن در چاه به صورت عمودی، از ویژگیهای آن استفاده کنید. الکترود صفحه مسی نیز مانند الکترود میلهای نوع دوم، برای فعالیت نیاز به ماده الکترولیت خواهند داشت. شما میتوانید به بررسی زمینی که قرار است در آن چاه ارت خود را احداث کنید، الکترود مد نظر خود را مشخص نمایید. اگر زمین شما مساحت کمی دارد و شما نمیتوانید چاههای متعددی را در آن احداث کنید، بهترین راه برای شما استفاده از صفحه مسی خواهد بود.
سیم ارت یا هادی
هادیهای سیم ارت را میتوان از منظر استفاده به دو نوع مختلف تقسیم کرد. انتخاب هادی مناسب تاثیر مستقیمی بر نتیجه نهایی کار ما خواهد داشت و چشمپوشی از اهمیت آن، میتواند برای ما مشکلاتی را به همراه داشته باشد.
دسته اول، هادیهایی هستند که در زیرزمین قرار گرفته و در تماس مستقیم با خاک هستند. دسته دوم، به هادیهایی گفته میشود که به جای عمق زمین، در لایه رویی آن قرار میگیرند و تماس مستقیمی با خاک نخواهند داشت. توجه داشته باشید که جنس هادی شما، بر اساس نوع استفاده مشخص خواهد شد. جنس روکش سیمی که قرار است از آن در لایه زیرین زمین استفاده کنید، به گونهای طراحی شده تا در مجاورت خاک آسیبی نبیند. هادیها میتوانند به شکل سیم مسی در خاک قرار گیرند؛ استفاده از سیم و کابل مسی به عنوان هادی، امری رایج و مفید برای الکترود شما به شمار میآید.
جوش انفجاری یا Cad Weld
شاید شما هم تا به امروز نام جوش انفجاری را شنیده باشید؛ جوش انفجاری یکی از انواع جوشهایی است که در ساخت سیم هادی و نصب الکترودها کاربرد فراوانی داشته و به ما کمک شایانی خواهد کرد. از جوش انفجاری که به آن جوش کدولد نیز گفته میشود، در اتصال دادن و چسباندن قطعات مختلف مس و یا فلزات دیگر مانند فولاد گالوانیزه یا فولاد معمولی استفاده میشود.
شما میتوانید با استفاده از جوش انفجاری، اتصال میان قطعات را به بهترین شکل ایجاد کرده و از ایجاد مقاومت الکتریکی، جلوگیری نمایید. یکی از بهترین روشها برای اتصال سیم الکترود به سیم ارت، استفاده از جوش انفجاری خواهد بود. شما برای اجرای جوش انفجاری، نیازی به برق یا ابزار خاصی نخواهید داشت. سهولت اجرای جوش کدولد، باعث شده تا این روش به یکی از محبوبترین روشها برای جوشکاری میان دو قطعه فلزی مختلف تبدیل شود.
ویژگی جوش انفجاری
جوش انفجاری ویژگیهای مثبت زیادی دارد که باعث میشود تا افراد مختلف، برای انجام آن ترغیب شده و این روش را از روشهای دیگر، بهتر بدانند. مهمترین ویژگی جوشهای انفجاری برقراری اتصال کوتاه میان دو قطعه به بهترین شکل ممکن است. از آن جهت که این جوش از ضخامت و سطح تماس بالایی برخوردار است، استقامت آن نیز بالا رفته و سلامت اتصالات شما را به بهترین شکل ممکن، بیمه خواهد کرد. اگر به دنبال روشی مناسب برای جوشکاری هستید که در عین سهولت و سادگی، به شیوهای سریع قابل اجرا باشد، بهترین روش برای شما استفاده از جوش انفجاری خواهد بود. اتصال دو قطعه مسی، قطعات فولادی، ورقهای گالوانیزه و غیره، همه و همه از جمله موارد استفاده از جوشهای انفجاری محسوب میشوند.
روش اجرای جوش کدولد
همانطور که در بخشهای قبلی به این مسئله اشاره کردیم، استفاده از جوشهای انفجاری بسیار آسان بوده و نیاز به هیچ گونه ابزار خاصی نخواهد داشت. شما برای اجرای جوش انفجاری، به قالبی گرافیتی و فندکی قوی نیاز خواهید داشت. هرچند که اجرای جوش انفجاری را امری آسان تلقی میکنیم، اما این مسئله نباید دلیلی برای انجام سهلانگارانه آن باشد. برای انجام جوش انفجاری، بهتر است تا ابتدا با مسئولین و متخصصین مربوطه مشورت کرده و بعد از آن، اقدام به انجام جوشکاری کنیم.
✍️ سخن نهایی
اگر همچنان درباره انواع الکترودها سوال دارید یا نمیدانید بهترین الکترود مورد نظر برای شما کدام است، بهترین راه برای شما مشاوره از متخصصی و سر زدن به سایتهای فروش مختلف خواهد بود. شما میتوانید پاسخ سوالات خود را با مراجعه به سایت خاورمس گرفته و بهترین نوع الکترود مد نظرتان با کمک خاورمس، انتخاب کنید. حتی اگر تصمیم شما برای خرید الکترود و قطعات جانبی آن قطعی شده، مقایسه و بررسی ویژگیهای مختلف الکترودها در این سایت، به شما گزینههای بیشتری برای خرید ارائه خواهد کرد و تصمیم نهایی شما را به بهترین شکل ممکن، عملی میکند. بهتر است همین حالا دست از دو دلی و تامل برداشته و به سراغ انتخاب گزینه مدنظر خود بروید. با انتخاب الکترود مناسب و ساخت فضایی مناسب برای آن، کیفیت کار خود را به شکلی چشمگیر افزایش دهید. نظرات و سؤالات خود را برای ما کامنت کنید.
نوشته شده در تاریخ 24 بهمن 1401