چاه ارت چیست: وظیفه این چاه متصل کردن هرگونه جریان الکتریکی به زمین است و معمولا این عملکرد بیشتر برای جلوگیری از برقگرفتگی افراد صورت میگیرد. زمانی که تمام دستگاههای برقی صنعتی و خانگی و مخابراتی و … را با سیم اتصال به چاه ارت متصل کنید میتوان گفت که یک سیستم ارتینگ را ایجاد کردهاید. هدف از ایجاد این سیستم جلوگیری از نشتی جریان الکتریکی است. دقت کنید که وصل کردن این چاه باید با حساسیت بالایی انجام شود لذا زمانی که به درستی چاه متصل ننمایید میتوان به امری کشنده و خطرناک تبدیل شود.
⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
مشاهده و خرید انواع تجهیزات چاه ارت
⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️
در واقع سیمهای ارت و نول بیبرق میباشند و بسیار شبیه به هم هستند اما در نوع عملکرد آنها تفاوتهایی وجود دارد به عبارت دیگر میتوان گفت دارای دو عملکرد مستقل از هم و متفاوت هستند و هیچگاه نمیتوان از آنها به جای همدیگر استفاده نمود. اساسا سیستم ارتینگ اهمیت و جایگاه ویژهای دارد به عبارتی میتوان گفت همانند خود برق بسیار مهم است. به صورتی که در مخابرات در مخابرات به سیستمهای ارتینگ بسیار دقیق و حساس برای جلوگیری از نویز در شبکهها احتیاج است.
و میتوان گفت که سیستم ارتینگ در شبکههای انتقال و توزیع برق هم کاربرد فراوانی دارند. لازم است بدانید چاه ارت را به دو روش عمقی و سطحی حفر میکنند که هرکدام از این روشها دارای ویژگیها و کاربردهای خاص خود میباشند. میتوانید با توجه به شرایط لازم محیطی هرکدام از این دو روش را اجرا کنید و از تمام تجیزات الکتریکی و الکترونیکی خود محافظت کنید. چاه ارت میتواند در محافظت از جان افراد و لوازم برقی نقش بسیار موثری را ایفا کند.
انواع چاه ارت
چاه ارت به نوبه خود در سه مدل زیر حفر میشود:
۱. استفاده از لوله به عمق دو متری:
بهترین نوع اتصال به زمین سیستم ارتینگ این مدل اتصال است؛ در واقع در این سیستم یک لوله آهنی گالوانیزه شده به قطر ۳۸ میلیمتر و طول ۲ متر است. این لوله به صورت عمودی در چاه ارت جایگذاری میشود و به عنوان الکترود زمین عمل میکند.
2. استفاده از صفحه در عمق سه متری:
در این چاه ارت در عمقی کمتر از ۳ متر از سطح زمین در خاک جایگذاری میشود. سیم ارت توسط پیچ، مهره و واشر تولید شده از مس به صورت کاملاً ایمن و زمینی به صفحه مسی زمینی پیچ داده میشوند. پس از قرار گیری صفحه در عمق سهمتری باید لایههای جایگزین نمک و زغال در بالا و زیر صفحه خاکی ریخته شود.
3. استفاده از نوار زمینی در عمق نیممتری:
به صورت گستردهای این ارتینگ به منظور انتقال جریان اضافه به کار برده میشود. الکترود استفاده شده با قطر کم در چاههای باریک افقی با عمق نیممتر مدفون میشوند.
چاه ارت چگونه کار میکند؟
حال که متوجه شدید چاه ارت چیست، بهتر است که با نحوه کار آن آشنا شوید و بدانید انواع آن کداماند؟ قبل از هر چیزی بهتر است که بدانید مقاومت بدن انسان چقدر است؟
مقاومت بدن انسان ۲۵۰۰ الی ۵۰۰۰ اهم است و برای ایجاد چاه ارت این مقاومت بایستی کمتر از دو اهم باشد.
زمانی که سیم و ارت به هم وصل میشوند، فیوزی که به آن مربوط است وارد عمل میشود و منجر به قطعی جریان خواهد شد، اما زمان اتصال سیم نول به ارت (در صورتی که سیستم ارت مجهز به فیوز محافظ جان باشد) این فیوز نشتی جریان باعث میشود مقدار بالاتر از ۳۰ میلی آمپری قطع شود و در نهایت باعث قطع شدن جریان فاز و نول میشود.
در واقع چاه ارت باید در مکانی حفر شود که پایینترین سطح را داشته باشد و در کمترین عمق بتوان به رطوبت رسید. برای این کار باید ارتفاع چاه ارت ۲ الی ۶ متر حفر شود تا به رطوبت نسبی برسید. مکانهای مناسب برای چاه ارت باغچهها و فضای سبز و زمین چمن هستند.
عمق چاه ارت
عملکرد چاه ارت
چاه ارت چیست: در ابتدا لازم است بدانید که مقاومت بدن انسان در حالت عالی در حدود 2500 الی 5000 هزار اهم است. فراموش نکنید که ما هدف از حفر چاه ارت به دست آوردن مقاومت پایین تقریبا زیر 2 اهم میباشد. مادامی که یک دستگاه الکتریکی به این چاه متصل باشد و یک شخص به صورت اتفاقی با بدنه دستگاهی که بر اثر نشتی جریان الکتریکی، برقدار شده است، این جریان برق به وسیله چاه ارت مسیر خود را پیدا میکند و به محل تولید بر میگردد که در این حالت فرد دچار برق گرفتگی نمیشود.
معمولا جریان الکتریکی مسیری که مقاومت پایینی داشته باشد را انتخاب میکند و ترجیح میدهد به جای بدن یک شخص که مقاومت آن 2500 الی 5000 اهم است، عبور نکند و مسیر خود را عوض کند در این صورت از چاه ارت که دارای مقاومتی کمتر از 2 اهم است، عبور خواهد کرد. در این صورت فرد دچار برق گرفتگی نمیشود و چاه وظیفه خود را به خوبی انجام داده است. چاه ارت علاوه بر محافظت از افراد در برابر برقگرفتگی، تمام تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی را در برابر آسیبها محافظت میکند.
مزایای چاه ارت
✅ جلوگیری از خراب شدن وسایل الکتریکی
زمانی که در اثر صاعقه اضافه بار یا نشتی جریان به وجود میآید این چاه از تمام تجهیزات و وسایل محافظت میکند. به عبارت سادهتر زمانی که صاعقه به یک ساختمان اصابت میکند افزایش جریان الکتریکی را به دنبال خواهد داشت و در نهایت افزایش ولتاژ دستگاههای برقی را هم موجب میشود.
برای خنثی کردن ولتاژ اضافی یک میله فلزی را روی پشت بام قرار میدهند و در هنگام صاعقه جریان اضافی به وسیله سیم ارت به زمین و چاه ارت منتقل میشود. اگر تمایل دارید که از تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی خود و حتی جان خود و افراد محافظت کنید توصیه میکنیم که حتما از سیستم ارتینگ استفاده کنید.
✅ محافظت از جان افراد در برابر برقگرفتگی
همانگونه که قبلتر اشاره کردیم زمانی که دستگاه الکتریکی به این چاه متصل باشد و یک شخص به صورت اتفاقی با بدنه دستگاهی که بر اثر نشتی جریان الکتریکی، برقدار شده است، این جریان برق به وسیله چاه ارت مسیر خود را پیدا میکند و به محل تولید بر میگردد که در این حالت فرد دچار برقگرفتگی نمیشود.
معمولا جریان الکتریکی مسیری که مقاومت پایینی داشته باشد را انتخاب میکند و ترجیح میدهد به جای بدن یک شخص که مقاومت آن 2500 الی 5000 اهم است، عبور نکند و مسیر خود را عوض کند در این صورت از چاه ارت که دارای مقاومتی کمتر از 2 اهم است، عبور خواهد کرد.
✅ حذف کردن ولتاژهای اضافی و جلوگیری از افزایش ناگهانی
✅ منحرف کردن امواج مزاحم RF از سیستمها و گیرندههای رادیویی و مخابراتی
✅ حذف نویز و عملکرد بهتر تجهیزات
نظرات و سؤالات خود را درباره این مقاله برای خاورمس کامنت کنید.
بروز رسانی در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۴۰۱