بنتونیت رنگبر همانطور که از اسمش پیداست نوعی ماده جامد است که در صنعت برای تصفیه روغن‌ها استفاده می‌شود؛ از این ماده اصولاً برای حذف کردن ناخالصی‌های موجود در روغن‌هایی مانند روغن‌های معدنی و روغن‌های پتروشیمی در صنعت و روغن‌های خوراکی مانند روغن کلزا یا سویا و یا آفتابگردان استفاده می‌شود.

به نوعی این ماده هم در صنعت و هم در موارد خوراکی مورد توجه است؛ بنتونیت رنگ بر نقش واسطه را اجرا می‌کند و پس از اینکه عمل تصفیه روغن تمام شد باید به صورت کامل از محصولی که در نهایت عرضه می‌شود جدا شود؛ در واقع بنتونیت نوعی خاک رُس است که شامل مقدار زیادی مونت موریلونیت می‌باشد و با نام خاک جاذب هم در بین مردم رواج پیدا کرده است.

علت اینکه به آن خاک جاذب می‌گویند این است که جذب بسیار بالایی برای جذب آب و مایعات دارد؛ میزان استفاده از این محصول به این شکل است که باتوجه به ناخالصی که در آن مورد استفاده قرار دارد، از نیم درصد تا یک درصد مورد استفاده قرار می‌گیرد و به روغن می‌توان این مقدار را اضافه کرد.

بنتونیت خاک رنگبر

بنتونیت خاک رنگبر

بنتونیت خاک رنگبر در از بین بردن مواد ناخالص در روغن‌ها کاربرد زیادی دارد، تمامی روغن‌ها چه صنعتی چه خوراکی و غیره همگی برای جدا کردن ناخالصی‌ها از این خاک استفاده می‌کنند. خاک بنتونیت انواع مختلفی دارد که هر یک از این موارد دارای کارکردهای مختلف و متفاوتی هستند:

◀️ بنتونیت سدیمی

◀️ بنتونیت کلسیم دار

◀️ بنتونیت پتاسیمی

رنگ‌زدایی با خاک رنگبر

رنگ‌زدایی با خاک رنگبر در موارد زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد که اطلاع از آن می‌تواند به شما را در هنگام نیاز کمک کند و به راحتی رنگ‌زدایی را انجام دهید.

🟢 روغن‌های حیوانی

🟢 روغن‌های نباتی

🟢 روغن‌های معدنی

🟢 روغن سویا

🟢 روغن نارگیل

به غیر از تصفیه روغن‌ها از خاک بنتونیت در موارد دیگر نیز استفاده می‌شود و استفاده از بنتونیت رنگبری برای افرادی در حوزه فعالیت خود با این موارد روبه‌رو می‌شوند بسیار مهم و حیاتی می‌باشد. این موارد شامل:

🟢 ضدعفونی کردن

🟢 هیدروژن‌زدایی

🟢 عمل خنثی‌سازی

🟢 جدا کردن رنگ یا رنگ‌زدایی

رنگ‌زدایی با خاک رنگبر

رنگ‌زدایی بوسیله بنتونیت رنگبر

رنگ‌زدایی توسط خاک بنتونیت به ۲ شکل انجام می‌پذیرد:

◀️ روش صافی

◀️ روش تماسی

🔶 روش صافی

در روش صافی به این صورت است که ابتدا از میان لایه‌های خاک رس دانه‌بندی به ابعادی حدود ۱۰ تا ۶۰ مش عبور می‌دهیم.

🔶 روش تماسی

در این روش روغن به صورت مستقیم با خاک رسی که نرم است و مش ۲۰۰ دارد ترکیب می‌شود و سپس روغن از فیلتر عبور می‌کند. اصولاً روغن‌های نفتی از طریق هر دو روش رنگ‌زدایی می‌شود، اما روغن‌های حیوانی و نباتی فقط با روش تماسی رنگ‌زدایی می‌شوند.

بنتونیت رنگبر روغن خوراکی

همانطور که پیشتر گفته شد بنتونیت برای رنگبری و تصفیه کردن انواع روغن کاربرد دارد؛ بنتونیت رنگبری در روغن‌های خوراکی توانایی کم کردن کلروفیل یا کم نماندن عدد توتوکس یا کم نمودن صابون و یا کاهش و کم کردن رنگ را دارد. بنتونیت رنگبر در کارخانجات تولید روغن خوراکی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بنتونیت رنگبر سافونایت

بنتونیت سافونایت مجموعه‌ای از بنتونیت‌های سدیم‌دار است که این ماده در صورت فعال کردن بنتونیت کلسیمی با مواد قلیایی ایجاد می‌شود. این ماده نوعی ماده معدنی محسوب می‌شود که ساختاری چند لایه دارد و با داشتن پیوندهای آنیونی در پایین‌ترین و بالاترین وجه‌های خود سبب پیوند کاتیونی با عنصرهایی مانند آلومینیوم و منیزیم شکل کلی بنتونیت را شامل می‌شوند.

مناسب‌ترین بنتونیت برای رنگبری

اصولاً بنتونیت‌ها بر اساس کاتین‌های درونی خود دسته‌بندی می‌شوند و مناسب‌ترین بنتونیت برای رنگبری روغن و مایعات معمولاً بنتونیتی است که قدرت جذب بالایی داشته باشد، در نتیجه انواع خاک‌های معدنی که نوع فعال شده آن‌ها مناسب‌ترین نوع می‌باشد برای رنگبری و تصفیه مایعات بهترین گزینه و انتخاب است.

مناسب‌ترین بنتونیت برای رنگبری

بنتونیت رنگبر چگونه عمل می‌کند؟

بنتونیت‌ها مخصوصاً از نوع فعال آن‌ها به سبب قدرت بالا و توانایی ته‌نشین کردن عنصرهای سنگین به عنوان خاک رنگبر از آن‌ها در صنایع استفاده می‌شود. چگونگی کار کردن این بنتونیت‌ها به این صورت است با اضافه شدن به موارد مایع مانند روغن‌ها و نوشیدنی‌ها عنصرهای کدر کننده درونی مایعات را جذب می‌کنند و سبب ته‌نشین شدن آن‌ها می‌شوند. مواردی که خاک رنگبر جذب می‌کنند به شرح زیر است:

🔴 فسفولیپید

🔴 عنصرهای فلزی سنگین

🔴 صابون‌ها

🔴 عنصرها و ترکیبات آلی

🔴 بتاکاروتن

چگونه خاک رنگبر فعال می‌شود؟

زمانی که از فعال‌سازی یا فرایند اکتیو کردن صحبت می‌شود، منظور استفاده از روش‌های فیزیکی و یا شیمیایی است که با آن بتوان خواص یک ماده را تقویت کرد؛ این موضوع در خاک بنتونیت رنگبر در راستای افزایش قدرت جذب در آن اتفاق می‌افتد. در روش شیمیایی فعال کرد بنتونیت رنگبری، اسید کلریدریک یا سولفوریک اسید در ساختار بنتونیت اضافه می‌شود که کاتیون‌های تعویض‌پذیر جای خود را با پروتون‌های اسید اضافه شده، تعویض می‌کنند و در نهایت خواص ویژه این خاک تقویت می‌گردد. لازم به ذکر است از بنتونیت‌ها به سبب جذب بالایی که دارند در چاه ارت نیز استفاده می‌شوند.

✍️ سخن نهایی

خاک بنتویت هم در صنعت پتروشیمی و هم در صنعت مورد استفاده قرار می‌گیرد. کشور‌هایی چون هندوستان، ترکیه یا مالزی شروع به تولید خاک رنگبر کرده‌اند، اما کشور ایران باتوجه به دارا بودن ذخایر زیادی از این منبع با ارزش یکی از گزینه‌های اصلی در تولید این ماده با ارزش است؛ همچنین ایران با توجه به حضور متخصصین در این حوزه می‌تواند به تولید انبوه بپردازد و زمینه‌های صادرات در این مورد را فراهم آورد و واردات این محصول را به صورت کلی از بین ببرد.

برای تهیه این خاک می‌توانید به عمده فروشی‌های خاک‌های صنعتی مراجعه کنید که فروشگاه خاورمس گزینه مناسبی است. فروشگاه خاورمس هم به صورت اینترنتی و هم به صورت حضوری برای خرید در خدمت مشتریان است که برای خرید حضوری لازم است به این فروشگاه واقع در لاله زار جنوبی ـ کوچه باربد ـ پاساژ بهار پلاک ۳۰/۱ مراجعه کنید؛ همچنین برای خرید غیرحضوری نیز می‌توانید با مراجعه به سایت این فروشگاه و درگاه‌های فروش اینترنتی سفارش خود را ثبت کنید. این فروشگاه عرضه کننده انواع تجهیزات چاه ارت به صورت تخصصی می‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید