نقش صاعقه گیر : لازم است بدانید که صاعقه یک پدیده خطرناک میباشد که معمولا میتواند که در مناطق کوهستانی و دشتها موجب مرگ انسانها شود. گفتنی است که انسانهای زیادی به دلیل رعایت نکردن ایمنی در برابر صاعقه جان خود را باختهاند. اگر چه این پدیده در کمترین زمان اتفاق میافتد اما قادر است که جان انسان را بگیرد. شاید شنیده باشید که مابین دو ثانیه این پدیده طبیعی شنیده و دیده میشود.
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
مشاهده و خرید انواع صاعقه گیر
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
این فاصل زمانی همان سرعت صوت میباشد. اساسا صاعقه قدرتی دارد که که قادر است موجب پارگی ششها شود و یا قلب انسان را از کار بندازد و حتی سبب سوختگی جدی در بدن انسانها شود. زمانی که صاعقه با انسانها به صورت مستقیم و غیر مستقیم برخورد کند میتوان موجب سوختگیهای سطحی و غیر سطحی شود و یا ایست قلبی را به دنبال خواهد داشت.
صاعقه میتواند که به وسایل و تجهیزات برقی در ساختمانهای مسکونی و تجاری و … آسیب وارد کند. هوایی که برق صاعقه از آن عبور میکند بسیار گرم میباشد و قادر است که به وسیله دستبند، موبایل، گردنبند، آنتن ماشین، آب استخر، رودخانه، برجها، دکلها و… عبور کرده و سپس وارد بدن انسان میشود و آن را دچار برق گرفتگی و حتی سوختگی مینماید.
صاعقه با برق قوی از نزدیکترین بلندی که در زمین موجود میباشد مانند دکل ، فرد، درخت به عبارتی حتی اگر نارسا باشد تخلیه میشود و باعث مرگ میشود. اغلب بیشتر افراد پس برخورد با صاعقه ممکن است که جان سالم به در ببرند اما با عوارض و اثرات آن دست و پنجه نرم میکنند دچار عوارضی همچون بیحسی، گیجی، از دست دادن حافظه و آسیب دائمی برخی از اعضای بدن میشوند.
صاعقه گیر
نقش صاعقه گیر: همان گونه که قبلتر اشاره کردیم صاعقه به بالاترین نقطهها برخورد میکند به همین دلیل صاعقهگیرها (lightning arrester) را در بالاترین نقطه ساختمانها نصب مینمایند. صاعقهگیرها به سرج استر نیز معروف میباشند. صاعقهگیرها در ساختمانها موجب میشوند که ساختمان در برابر صاعقه در امان بماند. به عبارت سادهتر وسیلهای که از یک مدار در برابر صاعقه محافظت کند را صاعقهگیر میگویند. صاعقهگیرها در انواع مختلفی دیده میشوند.
در حقیقت صاعقه میتواند که به ساختمان ها و سازه ها آسیب ها و خسارت های جبران ناپذیری را وارد نماید به همین دلیل است که در حال حاضر مردم از صاعقهگیرها استفاده مینمایند. هدف از نصب کردن این وسیله حفاظت از جان و مال افراد میباشد. در ادامه بیشتر بررسی خواهیم کرد. و در نهایت نقش صاعقهگیر در جلوگیری از آسیب به ساختمان را بیان خواهیم کرد.
صاعقه گیر چیست ؟
به یک دستگاه الکترونیکی که بتواند اولین اصابت صاعقه را بگیرد و معمولا در بالاترین نقطه ساختمان و یا دکل نصب میشود صاعقهگیر میگویند. سیستمهای صاعقهگیر از اجزاء مختلفی تشکیل شده اند این اجزاء شامل هادی های نزولی، سرج استرها، سیستم برخورد صاعقه، سیستم زمین صاعقه می باشند.
می توان گفت که صاعقهگیر ها یکی از متداول ترین و مهم ترین تجهیزات قابل نصب بر روی ساختمان ها و دکل ها می باشند که می توانند تا حد بسیار زیادی اثرات زیان بار برخورد صاعقه را کاهش می دهند به عبارتی باید گفت که وجود سیستم صاعقهگیر موثر برای محافظت از تجهیزات و افراد لازم و ضروری می باشد.
برق گیر چیست
نقش صاعقه گیر: برق گیر وسیله ای است که از تجهیزات الکتریکی و تاسیسات در مقابل ولتاژ گذاری ناشی وقوع الکتریکی ( اتصال کوتاه، جرقه و صاعقه، سوئیچینگ ) و افزایش توان محافظتمی نماید. برای جلوگیری از افزایش ناگهانی توان و یا خنثی کردن آن ها برق گیر را درون پنل نصب می نمایند.
متداول ترین نوع برق گیر مدل مقاومت اکسید – فلزی غیر خطی می باشد که معمولا داخل یک محفظه با متریال لاستیک سیلیکون و یا پورسلین می باشد و به صورت موازی با مدار بسته می شود و آن را از افزایش ولتاژ در امان نگه می دارد.
تفاوت برق گیر با صاعقه گیر
- از ابتدایی ترین تفاوتی که بین صاعقهگیر و برق گیر وجود دارد این است که برق گیر درون برد پنل نصب می شود اما صاعقهگیر در محیط بیرونی آن نصب می شود.
- معمولا برقگیر از داخل یک سازه محافظت می نماید در صورتی که صاعقهگیر از بیرون تجهیزات محافظت می نماید.
- برق گیر افزایش های ناگهانی را قطع کرده و یک انرژی ناخواسته را به زمین ارسال می نماید اما صاعقهگیر جریان انرژی را از طریق گیرنده های زمین به داخل هدایت می نماید.
- برق گیر می تواند مانند صاعقهگیر به کار برده شود در صورتی که صاعقهگیر اینگونه نیست.
انواع صاعقه گیر
صاعقهگیر ها معمولا در دو دسته کلی دیده می شوند دسته اول آن صاعقهگیر فعال و دسته دوم صاعقهگیر غیر فعال نام دارد. در ادامه آن ه را بیشتر مورد بررسی قرار خواهیم داد.
صاعقه گیر فعال
این نوع صاعقهگیر ها به این علت که از منابع خارجی یا تولید شده به صورت خودکفا انرژی دریافت می نمایند موجب تشدید پدیده هایی ههمچون اثر نقطه ای یا اثر تاج می شوند. صاعقهگیر های فعال از تنوع وسیعی برخوردار می باشند. که از جمله آن ها می توان به نوع اتمی، برقی، خازنی، بادی، خورشیدی اشاره کرد.
صاعقه گیر غیر فعال
این نوع صاعقه گیر ها متشکل شده از یک میله ساده نوک تیز می باشد که معمولا از جنس استیل یا مس می باشد. به صاعقه گیر ژوپیتر و فرانکلین و جوجه تیغی و کابل های معلق که از نظر خاصیت فیزیکی و شکل تضمین کننده تشدید پدیده هایی همچون اثر میله نوک تیز می شوند و در این مسیر هیچگونه عامل تشدید کننده ای غیر از شکل خاص آن ها موجود نمی باشند را صاعقه گیر غیر فعال می گویند. برخی از انواع آن عبارت اند از: صاعقه گیر های لوله ای، میله ای، معلق، قفس فارادی، سیستم ترمینال مش و …
صاعقه گیر خورشیدی
معمولا این نوع صاعقه گیر ها دارای تعدادی سلول خورشیدی و باتری دیافت کننده انرژی می باشند زمانی که در مقابل تابش نور خورشید قرار می گیرند موجب شارژ شدن باتری ها و ذخیره شدن الکتریسیته ساکن در آن ها می شود. این نوع صاعقه گیر ها به این علت که به باتری فتوسل وابستگی شدید دارند عملا مکانیسم مناسبی در جهت تضمین ایمنی نمی باشند. زیرا نمی توان اطمینان کرد که هوای ابری کمتر از ساعت شارژ ماندن باتری طول بکشد و اگر زمان هوای ابری بیشتر باشد مسلما از صاعقه گیر خورشیدی کاری ساخته نیست.
صاعقه گیر الکترونیکی
انرژی مورد نیاز این صاعقه گیر به طور طبیعی از میدان الکتریکی اتمسفر دریافت می شود و در هنگام طوفان شدت این میدان به چندین کیلو ولت بر متر هم می رسد. با جذب این بار ها به وسیله میله پایینی آن موجب ذخیره انرژ الکتریکی در واحد جرقه زن می شوند. در حقیقت قبل وقوع صاعقه شدت میدان الکتریکی افزایش می یابد و این تغییرات سریعا به واسطه صاعقه کشف می شود و به واحد صاعقه گیر ارسال می شود. در این زمان انرژی ذخیره شده به واسطه جرقه به نوک میانی تخلیه محیط اطراف را یونیزاسیون می نماید.
صاعقه گیر اتمی
در این مدل برای انجام عملیات یونیزاسیون وابسته به تشعشعات اتم سزیم می باشند این اتم ها داخل آن قرار دارند. به سه دلیل دیگر صاعقه گیر اتمی تولید نمی شوند. دلیل اول وجود اثرات زیست محیطی شدید به دلیل تشعشات یک عنصر اتمی، و دلیل دوم وابستگی عملیات یونیزاسیون صاعقه گیر با اتصال سیستم صاعقه گیر با الکترود زمین به نحوی که اگر اتصال سیستم صاعقه گیر با الکترود زمین قطع هم می شد، شدت عملیات یونیزاسیون نه تنها متوقف نمی شد ، بلکه کاهش نیز نمی یافت. پس محیط اطراف را بدون وجود اتصال سیستم زمین یونیزه می نماید. و دلیل آخر این صاعقه گیر وابسته به نیمه عمر عنصر اتمی که در آن به کار رفته می باشد.
صاعقه گیر بادی یا پیزو الکتریک
پیزوالکتریک ها متشکل شده از یک محفظه خالی با مسیر ورود و خروج دوکی شکل آیرو دینامیک می باشد. وارد و خارج شدن هوا از این صاعقه گیر طی یک مسیر و سیکل مشخص انجام می شود. و موجب ارتعاش یک الکترود عمودی می شوند. این الکترود به به یک سلول سلول پیزوالکتریک متصل می باشد.
صاعقه گیر الکترونیک خازنی یا اتمسفریک
باید اشاره کنیم که مکانیزم و عملکرد این صاعقه گیر ها بر حسب پتانسیل الکتریکی اتمسفر طراحی شده است. این صاعقه گیر انرژی مورد نیاز خود را به طور طبیعی از میدان الکتریکی اتمسفر دریافت می نماید. اما زمانی که شرایط جوی به صورتی باشد که در آن پتانسیل الکتریکی وجود نداشته باشد این صاعقه گیر همچون یک برقگیر ساده می شود و نمی تواند فعالیت داشته باشد.
صاعقه گیر میله ای یا فرانکلین
اساسا اولین واحد جذب به واسطه فرانکلین پیشنهاد شدند که می توان گفت میله های ساده ای بودند که ضربه مستقیم صاعقه به میزان طول میله ها دورتر از ساختمان اتفاق می افتاد. و شعاع حفاظتی این صاعقه گیرهای ساده در کلاسهای حفاظتی براساس تئوری زاویه محاسبه می گردید.
صاعقه گیر اسپارک اور
لازم است بدانید که این نوع صاعقه گیر، نوع پیشرفته تر صاعقه گیر های میله ای تکی می باشند که از یک اسپارک اول برخوردار می باشند این مدل باعث ایجاد یک میدان الکتریکی روی سر برقگیر می شوند که این امر موجب کارایی و جذب بهتر صاعقه گیر می شود. در جهت محافظت از ساختمان های بزرگتر از 60 متر از این صاعقه گیر ها استفاده می نمایند.
خرید صاعقه گیر
نقش صاعقه گیر: برای خرید هر محصولی باید راجع به آن اطلاعات کافی داشته باشید که صاعقهگیر ها از این امر مستثنی نمی باشند. شما باید انواع صاعقهگیر ها را به خوبی بشناسید و با توجه به نیاز خود آن ها را مورد استفاده قرار دهید.
می توانید که انواع صاعقهگیر ها را به صورت اینترنتی از فروشگاه خاورمس خریداری نمایید و در هزینه و زمان خود به اندازه قابل توجهی صرفه جویی نمایید.
صاعقه گیر دکل
می توانیم بگوییم که یکی از مهم ترین صاعقهگیر های الکترونیکی صاعقهگیر های دکل می باشد که معمولا در مکان هایی همچون پروژه های نفت و گاز، کارخانجات، پالایشگاه ها و ساختمان های مرتفع مورد استفاده قرار می گیرد.
زمانی که می خواهید صاعقهگیر دکل را انتخاب کنید حتما مواردی همانند شرایط آب و هوایی، شعاع حفاظتی آن با توجه به کاربرد و حتی شیب زمین محل نصب دکل را فراموش نکنید.

هدف نصب دکل صاعقه گیر
هدف نصب دکل صاعقهگیر در حالت کلی حفاظت و ایمنی جان انسان ها می باشد و یک محیط کاری امن را برای کار به وجود می آورد. در ادامه برخی دیگر از هدف نصب دکل صاعقهگیر را بیان می کنیم:
- جلوگیری از ولتاژ تماسی
- حفاظت و ایمنی تجهیزات الکتریکی
- حذف ولتاژ اضافی
- اطمینان از قابلیت کار الکتریکی
- جلوگیری از ولتاژ های ناخواسته و صاعقه
شرایط نصب دکل صاعقه گیر
در رابطه با نصب سیستم صاعقهگیر ها بر طبق استاندارد های مرتبط می توان به مواردی مانند محل نصب، ارتفاع و اندازه و جنس تجهیزات و سایز کابل های مورد استفاده و … دقت می نمایید و سپس با توجه به محاسبات انجام شده در جهت طراحی صاعقهگیر ها قطعات و تجهیزات مورد نیاز تامین می شوند.
صاعقه گیر ساختمان
نقش صاعقه گیر: در حالتی که صاعقه به ساختمان برخورد کند جریان الکتریسیته از راه غیر رسانا عبور می نماید. مسیرهای نارسانا در خانهها شامل سقف ها، دیوارها، کف، پنجره ها و … و هر جسم غیر فلزی دیگیری در خانه ها می باشند. وقتی جریان الکتریسیته از اجسام نارسانایی که مقاومت زیادی دارد، آن هم با سرعت و شدت صاعقه، عبور کند
باعث بروز آتشسوزی و وارد شدن خسارات فراوان میشود. صاعقهگیر ها در بالاترین نقطه ساختمان نصب می شود و از تجهیزات داخل ساختمان و جان افراد محافظت می نماید.

نحوه عملکرد صاعقه گیر
صاعقهگیر ها به گونه ای عمل می کنند که تا زمانی که در محدوده مجاز قرار داشته باشند صاعقهگیر عملکردی به صورت مدار باز خواهد داشت که در این حالت دخالتی در کار اصلی و رایج سیستم نخواهد داشت اما در صورتی که ولتاژ سیستم بالاتر از حد مجاز صاعقهگیر داشته باشد و اختلاف پتانسیل دو سر سرج ارستر از حد مجاز بالاتر باشد ، این قطعات به صورت مسیرهای بسته ای عمل نموده و ولتاژ بالای موجود از طریق اتصال زمین تخلیه می گردد.
نقش صاعقه گیر در جلوگیری از آسیب به ساختمان
در رابطه با نقش صاعقه گیر در جلوگیری از آسیب به ساختمان باید بگوییم که در جهت محافظت از ساختمان های بلند در مقابل برخورد صاعقه از صاعقهگیر استفاده می نمایند. نقش صاعقهگیر در جلوگیری از آسیب به ساختمان باید گفت که با برخورد صاعقه به ساختمان پست های فشار قوی برق و سایر تاسیسات وجود دارد.
خسارت هایی که از برخورد صاعقه به ساختمان ها به تاسیسات بر اثر برق گرفتگی و آتش سوزی صورت می گیرد بسیار گران قیمت و پر هزینه می باشد برای جلوگیری از از این هزینه ها و خسارت ها صاعقهگیر را نصب می نمایند.
مزایا صاعقه گیر
- جلوگیری از ایجاد آسیب در خطوط
- حفاظت از تجهیزات بیرونی پست
- سهولت استفاده از صاعقهگیر ها
- جلوگیری از تداخل الکترومغناطیسی
- کاهش آسیب های ملکی در اثر برخورد صاعقه
- از افزایش ناگهانی در پریز برق جلوگیی می نماید.
معایب صاعقه گیر
- هزینه نصب بالا
- اشغال فضای زیاد
لوازم جانبی صاعقه گیر
نقش صاعقه گیر : لازم به ذکر است که بدانید برخی از لوازم جانبی صاعقهگیر ها عبارت اند از کنتور صاعقهگیر یا کانتر صاعقهگیر، کلمپ یا بست، ریموت تستر، بست های ابرویی، میله صاعقهگیر که در جهت افزایش ارتفاع برای صاعقهگیرها مورد استفاده قرار می گیرند.
بهروز رسانی در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۴۰۱